George DUCA, academician

PhD in chemistry, university professor
president of the Academy of Sciences of Moldova

Republic of Moldova
Home Sitemap CV

Academia de Ştiinţe a Moldovei salută lansarea postului Publika TV

Ziua Sfântă a Bunei Vestiri - 7 aprilie - capătă noi şi noi semnificaţii pentru democraţia şi libertatea de gândire din Republica Moldova. Anul trecut, în această zi, tinerii noştri, care au manifestat paşnic în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au făcut istorie, vestind lumii „Primăvara de la Chişinău” sau fenomenul în premieră mondială - „twitter revolution”.

Astăzi, 7 aprilie 2010, se lansează unul dintre cele mai aşteptate posturi de televiziune – Publika TV, „sora mai mică de la Chişinău”, precum avea să remarce cunoscutul jurnalist Mihai Tatulici, a popularului post de televiziune de la Bucureşti – Realitatea TV, dar care, potrivit aceluiaşi jurnalist, este „mai performantă şi cu prezenţe feminine mai telegenice”. Sunt mândru de această apreciere a fraţilor noştri de peste Prut dată femeilor-jurnaliste din Republica Moldova.

Academia de Ştiinţe a Moldovei salută lansarea în RePUBLICA Moldova a noului post de televiziune Publika TV, care, prin sloganul său „Spune ce gândeşti!” anunţă un nou model de „preparare” şi „servire” a informaţiei, un nou model de implicare a societăţii în crearea ştirilor live, dar şi un nou model de implicare a jurnaliştilor în viaţa publică. O piaţă mediatică mică, precum este cea de la noi, nu putea decât să viseze acum un an la investiţii masive în domeniul media şi new media. Cu atât mai preţioase devin pentru noi cele două noi televiziuni de ştiri: Jurnal TV şi Publika TV, or, diversificarea surselor de informaţie înseamnă, pe de o parte, buna informare sau „iluminare”, precum spuneau clasicii literaturii române, a cetăţenilor, iar pe de altă parte, impunerea breslei jurnalistice în calitate de veritabilă putere a patra în stat, care să supravegheze în mod onest gestionarea treburilor publice.

În numele savanţilor din Republica Moldova, doresc echipei Publika TV să fie mereu prima la cel putin câteva capitole esenţiale: operativitate, echidistanţă, pluralism de opinii, credibilitate, curaj şi audienţă. Să nu uitaţi de conaţionalii însinguraţi din diasporă – să-i aducem împreună acasă!, de oamenii de ştiinţă şi cultură – să le redăm bucuria recunoştinţei!, să deveniţi o tribună prestigioasă de popularizare a cunoştinţelor, a dragostei pentru carte, pentru Credinţă şi frumos, în definitiv, pentru valorile naţionale şi universale autentice.

La mai mult şi la mai mare, Publika TV!

Hristos a Înviat!

acad. Gheorghe DUCA,
preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei