George DUCA, academician

PhD in chemistry, university professor
president of the Academy of Sciences of Moldova

Republic of Moldova
Home Sitemap CV

Experţii internaţionali recomandă Bulgariei modelul AŞM

13 aprilie 2010

Cu ocazia participării la Reuniunea autorităţilor naţionale responsabile de ştiinţă şi tehnologii din ţările membre ale Organizaţiei Cooperarea Economică la Marea Neagră (OCEMN), care s-a desfăşurat în capitala Bulgariei, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a avut o întrevedere cu omologul său bulgar, acad. Nikola Sabotinov. În cadrul discuţiilor, părţile au trecut în revistă relaţiile bilaterale şi s-au informat reciproc privind evoluţiile înregistrate în domeniul ştiinţei şi inovării din cele două ţări.

Acad. Nikola Sabotinov a subliniat faptul că Academia de Ştiinţe din Bulgaria a fost supusă timp de un an unui amplu proces de expertiză internaţională, care a finalizat cu un set de recomandări pentru forul academic bulgar. Între aceste recomandări ale experţilor internaţionali, inclusiv ai UE, preşedintele AŞB a menţionat necesitatea deschiderii unei universităţi în cadrul Academiei de Ştiinţe de la Sofia, precum şi alte elemente bazate pe experienţa internaţională, care sunt implementate deja de câţiva ani în Republica Moldova.

Cele relatate de acad. Nikola Sabotinov dovedesc o dată în plus raţionalitatea şi competenţa reformelor implementate de Academia de Ştiinţe a Moldovei în sfera de cercetare-inovare, aceste reforme fiind - iată - recomandate de experţii internaţionali şi unor ţări membre ale UE, precum este Bulgaria. Cei doi preşedinţi au convenit asupra lansării unui proces de consultări şi schimb de expertiză între Academiile de Ştiinţe de la Chişinău şi Sofia, dar şi asupra apropiatei vizite a acad. Nikola Sabotinov în Republica Moldova.

La Sofia, preşedintele AŞM a purtat discuţii şi cu viceministrul Educaţiei şi Ştiinţei, Petia Evtimova. În cadrul întrevederii a fost menţionat potenţialul înalt de cooperare existent în domeniu şi necesitatea de a valorifica în comun oportunităţile oferite de programele ştiinţifice europene şi internaţionale. Părţile au decis începerea negocierilor asupra unui program bilateral de proiecte ştiinţifice, pentru a da o nouă dinamică relaţiilor ştiinţifice moldo-bulgare.

Centrul Media al AŞM