George DUCA, academician

PhD in chemistry, university professor
President of the Chemistry Society of the Republic of Moldova

Republic of Moldova
Home CV

Telegrama de salut a acad. Gh.Duca pentru participanţii la Conferinţa ştiinţifică „Paul GOMA la 75 ani”

2010-10-04

Onorat public, stimaţi colegi de pe ambele maluri ale Prutului, mă bucur mult că aţi venit astăzi în Casa Mare a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi că AM REUŞIT, cu eforturi comune, să organizăm un eveniment de anvergură dedicat unei personalităţi unice în literatura română şi istoria rezistenţei naţionale de secole - Paul GOMA.

Acestui incomparabil fenomen literar-artistic şi naţional-politic, Paul GOMA numai Poetul Naţional Mihai EMINESCU îi poate fi „judecător”, dacă e să ţinem cont de versul marelui nostru poet Grigore VIERU. În opera sa politică EMINESCU scria: „Inteligenţe se găsesc adesea, caractere – foarte rare.” Marele scriitor disident, pământeanul şi conaţionalul nostru Paul GOMA, este prin însăşi esenţa sa ca OM şi OPERĂ literară, publicistică, politică un caz RAR de bărbat de CARACTER, nonconformist din fragedă adolescenţă, militant anticomunist nu doar contra regimului ceauşist, ci contra ideologiei comuniste în general.

Celebrul nostru dramaturg Eugen IONESCO îl definea „un SOLJENIŢIN român”, dar Paul GOMA nu este doar atât. Trecut fiind prin refugiul de la baştina ocupată de URSS, apoi, prin mai multe arestări şi deportări în propria ţară, apoi, prin exilul amar, Paul GOMA a fost mai mult decât un SOLJENIŢIN. Paul GOMA a fost „judecat” de un regim străin, de ocupaţie, el a fost crucificat pe Prut şi a suferit pentru două ţări, cărora le aparţine în egală măsură. În plus, pentru libertatea sa de gândire şi exprimare, vocea lui Paul GOMA a fost „asfixiată” chiar şi în Occident, de neprietenii neamului nostru, care nici astăzi, ca şi lui EMINESCU, nu-i dau pace...

Paul GOMA - nume emblematic al exilului românesc, este un scriitor de certă valoare artistică, este Omul care, în ciuda riscurilor personale, nu a trădat sau dezamăgit basarabenii săi, nu a contrafăcut Adevărul, el este prin excelenţă Frate al Adevărului. Să nu uităm că prin opera sa, Paul GOMA ne-a ajutat să supravieţuim ca fiinţă naţională. El a alertat decenii în şir Occidentul privind problema Basarabiei de după 1940 şi crimele comise de regimul totalitar comunist în aceste teritorii.

Paul GOMA este mândria noastră naţională şi trebuie să-l cinstim, precum o merită din plin. Regret faptul că Paul GOMA nu a ajuns astăzi la Academia de Ştiinţe cu toată familia sa, dar îmi exprim speranţa că fericita aducere ACASĂ a Eroului naţional Paul GOMA a fost doar amânată şi ne vom întâlni cât de curând. Să nu disperăm. Ocazii de zile mari vom mai avea. În calitatea mea de preşedinte al AŞM am iniţiat deja procedura de acordare a titlului de membru de onoare al AŞM pentru marele scriitor Paul GOMA, iar, în calitate de membru al Guvernului R. Moldova voi propune în această săptămână ca anul 2011 să fii declarat – ANUL PAUL GOMA. Să sperăm că demersurile comunităţii ştiinţifice vor fi susţinute la cel mai înalt nivel. Repet în încheiere ceea ce am declarat sâmbătă, 2 octombrie 2010, postului de televiziune JURNAL TV:

nu Paul GOMA are nevoie de noi, ci noi avem nevoie de Paul GOMA, inclusiv din perspectiva aderării ţării noastre la UE. Avem datoria morală de a ne respecta şi cinsti personalităţile cu renume mondial.

Doresc tuturor participanţilor la conferinţa ştiinţifică mult succes! Paul GOMA este alături de noi, am vorbit cu el la telefon şi l-am informat detaliat despre programul acestei conferinţe.

Acad. Gheorghe DUCA,
preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei


Podgoriţa, Muntenegru, 4 octombrie 2010