George DUCA, academician

PhD in chemistry, university professor
President of the Chemistry Society of the Republic of Moldova

Republic of Moldova
Home CV

Duca se revoltă. Filat: „Disciplină. Suntem la Guvern, nu la Academie”

24.08.2011

Duca se revoltă. Filat: „Disciplină. Suntem la Guvern, nu la Academie”
Foto: gov.md

Scântei și discuții pe un ton ridicat astăzi la Guvern. Președintele Academiei de Știință, Gheorghe Duca, s-a opus cu vehemență adoptării, în starea actuală, a proiectului de lege ce ține de managementul apelor din RM. Potrivit lui, Programului de dezvoltare a gospodăririi apelor și a hidroalimentației în RM pentru anii 2011-2020 nu conține niciun punct în care să fie prevăzuți bani pentru ameliorarea calității apei.

Președintele AȘM a insistat că un asemenea proiect de lege nu poate fi votat și a cerut ca acesta să fie expediat spre completare. „Sunt gata să votez, dacă este vorba de ceva tehnic, nu când e vorba de managementul apelor în general. În acest program nu sunt prevăzuți bani pentru îmbunătățirea calității apei. Toate pesticidele și ierbicidele vor fi spălate și vor ajunge în apă. Ce va fi peste zece ani, vă dați seama?”, a întrebat retoric Gheorghe Duca.


Indignat de tonul academicianului, premierul Vlad Filat l-a mustrat. „Mai încet dl. Duca. Noi suntem aici la Guvern, nu la Academie, vă rog frumos. Disciplină”, a spus șeful cabinetului de miniștri. „Este și o parte bună în asta”, a continuat prim-ministrul. „Înseamnă că citiți proiectele de lege, nu sunteți indiferenți și veniți și cu propuneri pe care la apărați. Pe viitor, solicit să fie o colaborare mai strânsă. Noi am luat în considerare ceea ce a propus dl. Duca. Formulare concretă și la definitivare”, a adăugat acesta.

UNIMEDIA precizează că acest program ține de implementarea concepției politicii naționale în domeniul resurselor de apă. Toate măsurile incluse în Program urmează să fie implementate din contul și în limita alocațiilor prevăzute în acest scop de bugetul de stat.

Sursa: UNIMEDIA