George DUCA, academician

PhD in chemistry, university professor
president of the Academy of Sciences of Moldova

Republic of Moldova
Home Sitemap CV

Gheorghe Duca: Directorul tipografiei merită să fie demis din funcție

Tipografia este la autofinanțare, dar putea să consulte mediul academic. A procedat incorect”. Așa a comentat președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, decizia lui Valeriu Schiţco, directorul Tipografiei Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) de a scoate de sub tipar ediţia a doua a „Dicţionarului moldovenesc-român” de Vasile Stati.Președintele AȘM a spus că directorul tipografiei merită să fie demis din funcție.

Gheorghe Duca a spus că este complicat, din punct de vedere legal, să-l acuzi pe directorul tipografiei pentru decizia luată, însă a atenționat asupra părții morale a acesteia. ”Eu consider că se face vinovat, iar la finele săptămânii conducerea Academiei se va întruni și va discuta această chestiune”, a spus Gheorghe Duca. Președintele AȘM a spus că acest dicționar este o aberație.

Valeriu Schiţco, directorul Tipografiei Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), a spus pentru publicația Timpul că nu a putut refuza comanda, deoarece tipografia se află la autogestiune şi nu-i ajungeau bani pentru salarii. „De mult nu avem de lucru, dar trebuie să achităm lefile şi impozitele. Şi e foarte frig la noi - nu ne conectăm lapublicația  căldură, căci ne costă 40 de mii de lei pe lună…”, a spus Valeriu Schiţco.

ARENA reamintește că unul dintre promotorii moldovenismului, Vasile Stati, a editat recent la Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei  „Dicţionarul moldovenesc-român". Cartea include peste o mie de moldovenisme, care au fost colectate, în mare parte, din actele slavoneşti ale cancelariei Statului Moldovenesc ce datează cu anii 1392-1503.

Prima ediţie a controversatului „Dicţionar moldovenesc-român" a fost editat în 2003, cu un tiraj de 5000 de exemplare, fiind criticată de lingviștii de la Chișinău.

14.12.2011.

Sursa: http://news.moldova.ms/?l=ru&i=43366