George DUCA, academician

PhD in chemistry, university professor
president of the Academy of Sciences of Moldova

Republic of Moldova
Home Sitemap CV

PublikaTV: Din 2012, studenţii de la UTM vor obţine noi produse în baza laptelui şi a cărnii

Industria alimentară din Moldova are, acum, mai multe şanse de dezvoltare. Începând cu luna februarie, studenţii de la Universitatea Tehnică vor elabora produse noi din lapte şi carne. Toate acestea au fost posibile graţie proiectului Tempus, cu sponsorizare din străinătate.

Centrul Ştiinţific de Transfer Tehnologic a luat locul unei foste uzine militare. Până în prezent, studenţii de la specialităţile de prelucrare a cărnii şi a laptelui nu au avut unde procesa produsele în vederea obţinerii unor varietăţi. De acum încolo ei îşi vor putea aplica ideile inovatoare.

" Sperăm că prin aceasta se va extinde şi nomenclatorul de produse lactate din Moldova elaborate în baza tehnologiilor moderne", a declarat rectorul UTM, Ion Bostan.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, este convins că aceste practici vor contribui la dezvoltarea industriei alimentare.

"Noi avem lapte, avem grâne, fructe, legume. Dar noi puţin avem procesarea, dar procesarea este lucru. Lucrul ăsta trebuie să-l facă specialiştii calificaţi, dar pentru aceasta, în afară de lecţii teoretice, e necesar de dat şi o pregătire practică. Din cauza lipsei de surse financiare, noi nu avem posibilitate ca să înzestrăm şi să acoperim procesul de învăţământ cu astfel de tehonologii, ele sunt scumpe", a menţionat preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

Specialiştii au promis că, în cel mai scurt timp, în Moldova vor apărea noi tipuri de produse lactate.

"Probabil că în timp de un an de zile vor fi multe sortimente de brânză şi în primul rând, brânzeturi moi, cu mucegai, tari, fără proteine", a spus directorul centrului Ştiinţific de Transfer Tehnologic, Boris Carabulea.

Întreg proiectul a costat 600 de mii de euro. Universitatea Tehnică ar mai avea nevoie de aproximativ 60 de milioane de lei pentru modernizarea tuturor celor 310 laboratoare

Sursa: publika.md