PhD in chemistry, university professor
President of the Chemistry Society of the Republic of Moldova
În perioada 12-20 noiembrie 2022 am vizitat Universitatea Newcastle din Marea Britanie.
Scopul vizitei a fost dezvoltarea de parteneriat și colaborări între Newcastle University și Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de chimie si discutarea cu prof. Andrew Benniston participarea noastră la un proiect european.
Toate detaliile si informatia despre NC University, NSE School sunt pe site: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjNzsLp67f7AhVKgFwKHfa-DF8QFnoECA8QAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.ncl.ac.uk%2Fnes%2F&usg=AOvVaw3ZGxtXrhjIbwjxgHHrIfRA
Despre prof. A. Benniston ne putem informa aici:
În aspect educațional relațiile se pot dezvolta sub mai multe aspecte:
- universitatea are cursuri deschise on-line, pe care le putem propune studenților noștri;
- ne-am ințeles să oferim reciproc câte o lecție pentru studenți sau masteranzi în cadrul cursului pe care îl predă fiecare dintre noi;
- să creăm programe de master comune;
- să coordonam doctorate în co-tutelă;
- să participăm on-line ca membru al comisiilor de susținere a tezelor de doctorat.
Am vizitat școala de stiințe ale naturii și mediu ambiant. Am facut cunosștință cu:
ü programele de studii la licență, masterat și doctorat,
ü laboratoarele educaționale și de cercetare,
ü m-am intâlnit cu unii cercetatori care vor să colaboreze cu R. Moldova și am discutat tematica cercetărilor.
Cat priveste proiectele de cercetare, am multumit pentru toata sustinerea de care ne-am bucurat noi cei din RM din partea .prof. A.Benniston.
Pe parcursul anilor am avut mai multe initiative si am incercat mai multe oportunutati de a colabora prin proiecte EU cu colegii din NC University.
Noi (Institutul de Chimie și Universitatea din Newcastle) am avut un proiect: "Photocatalytic Cluster Complexes for Artificial Photosynthesis Applications", FP7-PEOPLE-2009-IRSES.Nr. 246902, care a sintetizat o serie de substanțe care transformau lumina soarelui, compuși complexi de ruteniu cu care am încercat să oxidăm fotolitic apa, am creat o celulă care ar putea fi folosită pentru fotochimie și obținerea hidrogenului, am încercat să creăm o tehnologie de stocare a hidrogenului, am format și am susținut 4 doctoranzi.
O experiență bună a fost realizarea acestui proiect de mobilitate Mărie Curie, care a adus multe beneficii in formarea cadrelor stiintifice pentru RM dar si rezultate stiintifice interesante.
Cu referire la tematica cercetarilor vreau sa mentionez ca am citit o serie de publicații de ale prof. A. Benniston despre sinteza și aplicațiile unor coloranți pentru anihilarea triplet-triplet oxigenului, care m-au impresionat mult. Sunt lucrari interesante si de perspective.
In legatură cu acestea am discutat despre posibilitatea de a anihila și radicali liberi pentru a crea condiții de antioxidant.
Am discutat si despre lucrarile care conțin cercetari despre derivații de porfirină pentru producerea hidrogenului din deșeurile agricole, in special a fermelor zootehnice.
In aspect financiar avem posibilitatea de a cauta noi apeluri la programele de proiecte ale EU, dar tot odata putem urmari si informatiile ME a UK, spre a oferi diferite suporturi financiare prin ambasadele sale in ambele tari.
Deplasarea a fost efectuată in cadrul proiectului național pe care am onoarea să-l conduc ”Mecanisme fizico-chimice a proceselor redox cu transfer de electroni implicate în sistemele vitale, tehnologice si de mediu”.
Cheltuielile de drum si de urna sunt acoperite din contul proiectului 20.80009.5007.27.
Acad. Prof. Gheorghe Duca
21.11.2022