Gheorghe DUCA, academician

doctor habilitat în chimie, profesor universitar
preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Republica Moldova
Home Harta site-ului CV

Grigore Vieru va deveni membru al Academiei de Stiinte post-mortem

Propunerea vine de la presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, Gheorghe Duca, care regreta ca Grigore Vieru nu a facut parte din templul stiintei pe cand era in viata. Ideea a rasunat chiar de ziua poetului, care ar fi implinit astazi 76 de ani.

Flori si recunostinta au adus cu acest prilej la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din capitala zeci de oameni - copii, scriitori si politicieni. Toti au spus ca au tinut sa fie prezenti la sarbatoare, pentru ca si poetul nu lipsea de la nicio manifestare.

Premierul Vlad Filat, insotit de colegii din fractiunea liberal-democrata din Parlament, a fost primul care a adus un omagiu poetului dis-de-dimineata.

“S-a nascut in ziua in care sarbatorim dragostea si pe parcursul vietii sale a emanat numai dragoste. Fata de mama, fata de tara, fata de limba, fata de oameni, in general. Si dupa plecarea lui in lumea celor drepti, in continuare emana dragoste”, a spus premierul.

Ministrul Culturii, Boris Focsa, a spus ca a invatat sa iubeasca de la Grigore Vieru.

“Eu nu cunosc un alt poet care atat de simplu si pe intelesul tuturor ne-a adus niste lucruri atat de clare de care suntem legati”, a spus ministrul.

Primarul Dorin Chirtoaca i-a dorit multi ani regretatului poet. Si mezinul familiei Vieru, Calin, i-a dorit “la multi ani operei lui tata”.

Dupa ce multimea din jurul bustului s-a dispersat, cu un buchet de trandafiri rosii a venit si presedintele interimar, Marian Lupu. Speakerul recitat o poezie despre casa parinteasca si a spus ca l-a intalnit pe Grigore Vieru pe cand era elev, dar si cand a devenit demnitar.

In 2007, pe cand era in viata, Grigore Vieru a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Academiei de Stiinte a Moldovei, insa nu a ajuns membru.

Poetul s-a nascut pe 14 februarie 1935. S-a stins din viata acum doi ani, pe 18 ianuarie 2009, pe patul de spital, dupa ce a suferit in urma unui grav accident rutier.

Sursa: http://www.stireazilei.md