Gheorghe DUCA, academician

doctor habilitat în chimie, profesor universitar
Președintele Societății de Chimie din Republica Moldova

Republica Moldova
Home CV

Membrul Guvernului care își sărbătorește ziua de naștere o dată la patru ani

Preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova, membru al Guvernului, Gheorghe Duca împlineşte astăzi 60 de ani. El este născut pe 29 februarie, zi ce apare în calendar o dată la patru ani. Omagierea academicianului  va avea loc în seara zilei la Academia de Științe. Tot astăzi, Gheorghe Duca marchează 40 de ani de activitate în știință, educaţie şi viaţa publică.

Academicianul a declarat pentru ARENA că ziua de 29 februarie nu este o problemă pentru el: ,, Unitățile de timp nu se împart cu exactitate, rezultând  într-un calendar care are 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și aproximativ 45 de secunde. Astfel, în anii ordinari reușesc să sărbătoresc câte 6 ore, 3 înainte şi 3 după ora 12 pe 28 februarie. Indiferent, dacă este an bisect sau unul ordinar, de fiecare dată sărbătoresc simplu, în familie”.
Întrebat ce îşi doreşte de ziua sa de naştere, Gheorghe Duca a spus că vrea doar gânduri bune din partea celor care îl înconjoară. ,,Urările de sănătate şi de bine sunt cel mai bun cadou. Alte lucruri sunt mai puţin importante”, a menţionat preşedintele Academiei de Ştiinţe.
Gheorghe Duca s-a născut în satul Copăceni, raionul Sângerei, în familia învățătorilor Grigore și Nina Duca. În perioada anilor 1998–2001, a fost deputat, preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Ştiinţă, Învăţământ şi Mijloace de Informare în Masă a Parlamentului Republicii Moldova. Între anii 2001–2004, a deținut funcția de ministru al Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului. În 2004, a fost ales preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este autorul a peste 30 de monografii și manuale, 65 de brevete, 350 de articole științifice. A pregătit 16 doctori în ştiinţe. Pentru activitatea sa, Gheorghe Duca a fost apreciat cu premiul de Stat pentru tineret în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii, cu distincția ,,Om emerit”, Medalia „Dimitrie Cantemir”, Medalia de aur „Pentru Eminente Servicii aduse Cauzei Progresului”, Bruxelles, Ordinul „Meritul Cultural” al României și alte premii.


Anastasia Rotaru

ARENA (www.arena.md)