doctor habilitat în chimie, profesor universitar
Președintele Societății de Chimie din Republica Moldova
În perioada 13-16 martie 2014, la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea de chimie și tehnologie chimică, s-a desfășurat Olimpiada Republicană la Chimie, ediția a 51-a. La competiţie au participat 173 de elevi din toate raioanele republicii, inclusiv, din Tiraspol.
La deschiderea Olimpiadei au participat academicianul Gheorghe Duca, m.c. Tudor Lupașcu, directorul Institutului de Chimie AȘM, dr.hab. Aculina Arîcu, vicedirectorul aceluiaşi institut, dr. Nadejda Velișco, şef Direcție Ministerul Educaţiei, profesorii și studenții de la facultate.
În cuvântul său de salut, acad. Gheorghe Duca a felicitat participanţii cu ocazia celei de-a 51-a aniversare a Olimpiadei Republicane de Chimie, menționând necesitatea și importanța unor atare competiţii pentru cei împătimiţi de acest domeniu. Împărtăşind din propriile amintiri legate participarea sa la Olimpiadele Republicane de Chimie din anii 60, academicianul chimist a încurajat participanţii intraţi în competiţie, îndemnându-i sa persevereze mereu, deoarece chimia este unul dintre cele mai necesare şi, deopotrivă, captivante domenii.
„Am participat la numeroase olimpiade la chimie de diferite niveluri – şcolare, regionale, naţionale şi unionale. Pregătirea către aceste competiţii intelectuale necesită mult efort şi perseverenţă, motiv pentru care vreau să vă doresc succes şi să vă încurajez, inclusiv prin oferirea unor premii”, a remarcat acad. Gheorghe Duca. Pentru cele mai originale și argumentate răspunsuri, Domnia Sa a instituit două premii a câte 500 lei fiecare, oferind olimpicilor şi câte un set de carte de autor.
M.c. Tudor Lupașcu, de asemenea, a dorit succes concurenţilor în acest exerciţiu intelectual, oferind, din partea Institutului de Chimie, un premiu în sumă de 500 lei și cărți pentru cei mai ingenioşi. La probele teoretice şi practice, cei mai buni elevi au primit diplome și premii şi din partea Ministerului Educației.
Astfel, în rezultatul jurizării, pentru performanțele deosebite în domeniul chimiei, Șarpe Tudor, elevul clasei a VII-ea de la Liceul teoretic „Mihai Viteazul”, care a participat la Olimpiada pentru clasa a IX-a, a primit Diploma ME de gradul II, Diploma și Premiul Academicianului Gheorghe Duca, în valoare de 500 lei.
Dumitriu Eugeniu, elevul clasei a IX-a de la liceul „Orizont”, a obţinut Diploma și Premiul Academicianului Gheorghe Duca, în valoare de 500 lei, pentru cel mai bun rezultat la proba practică.
Pupeza Alexandru, elevul clasei a XI-a de la Liceul teoretic „N. Gogol”, a beneficiat de Diploma și Premiul Institutului de Chimie, în valoare de 500 lei, pentru cel mai original răspuns la proba teoretică a Olimpiadei.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM